tisdag 11 september 2012

Får jag också smyga över gränser med vapen i hand?

Persson och Schibbye är släppta, svenska politiker är snabba med att ta åt sig äran och media hyllar dem som hjältar.

Det är en sak som stör mig i hela den här historien, en sak som sammanfattas i en mening i dagens DN-ledare: " ingen ska behöva straffas för att de utför ett journalistiskt arbete". Här handlar det om journalister som utan tillstånd, med hjälp av en i Etiopien terrorklassad gerilla, tagit sig över gränsen från Somalia till Ogaden. Oavsett vad ONLF-gerillan vill så tillhör området fortfarande Etiopien, det står under etiopisk lag och den lagen har de svenska journalisterna brutit mot. De är alltså inte straffade för att de har utfört ett journalistiskt arbete, de är straffade för illegal inresa i landet. De visste vad de gjorde och det har aldrig någonsin varit synd om dem.

Arrogansen som finns i den här historien stör mig. Varför ska journalister stå över lagen? Visst gör journalister som rapporterar från krig, konflikter etc. ett jättejobb, men samtidigt: om det innebär att de bryter mot ett lands lagar så får de faktiskt vara beredda på att det kan få konsekvenser. De har begått ett brott, om andra inte skulle få gå ostraffade varför ska då journalister få göra det? Vad gör dem så speciella? Varför anses andra länders lagar vara så oviktiga att man kan bryta dem och bli förvånade när straffet kommer? De befann sig på etiopisk mark, Etiopien är (oavsett vad man tycker om det) en suverän stat och gör som de vill inom sina gränser. Det innefattar att besluta vilka lagar som gäller och konsekvenserna om någon bryter mot dem.

Skulle UD kämpa lika mycket för att få mig benådad om jag gjorde samma sak? Skulle inte tro det.
Om situationen vore den omvända, skulle Sveriges regering ha överseende med en illegal inresa för att "de bara gjorde sitt jobb"? Skulle inte tro det heller.

2 kommentarer:

Sofie - Mamma till två små sa...

Intressant synvinkel och ny synvinkel får jag ju säga...
Bra skrivit!

:)

Sv: ska bli fräckt med hockeyn nu! Funderar lite på att köpa så vi kan se på tv men vet inte... :)

bloggare på icedaniel.se sa...

Håller med !