onsdag 3 oktober 2012

Så mycket dumheter på så liten plats

Det här med böneutrop i moskén i Fittja har verkligen fått begåvningsreserven att samla sig och gå till attack i diverse kommentarsfält. Hysteriskt roligt.

För det första: man får ha precis vilken åsikt man vill om detta. Jag jämställer det med kyrkklockorna (då de har samma funktion, att kalla folk till gudstjänst/bön) och struntar i båda. Men ska man nu uttrycka sin åsikt kan man väl åtminstone se till att ha rätt fakta, vilket saknas i många inlägg.

"Sverige är ett kristet land!!!!!" - Nej, Sverige är ett i hög grad sekulariserat land med religionsfrihet.

"Det finns inga kyrkor i muslimska länder!" - Jo, det gör det. Många muslimska länder har en hyfsat stor kristen minoritet och det finns fler kyrkor där än vad det finns moskéer i kristna länder.

"De kommer hit, tvingar på oss deras religion och vill ta över vårat land!" Igen, vi har religionsfrihet. Detta är att tvinga på någon en religion lika mycket som kyrkor och kyrkklockor tvingar på folk kristendomen. Att utnyttja sina rättigheter är inte att ta över ett land.

Sedan, min favorit, "vi får inte ens sjunga nationalsången på skolavslutningarna längre!" Det där med nationalsången på skolavslutningarna har aldrig varit en utbredd tradition. En del skolor har gjort det, andra inte. Jag kan inte minnas att den någonsin sjungits på en skolavslutning jag varit på, däremot sjöng vi den på nationaldagen. Och eftersom nationaldagen numera är en helgdag är det inte så konstigt att den försvunnit från skolan, eller hur?

"Muslimer är intoleranta" - Jag vet inte det, baserat på vad som skrivs verkar det vara kristna som är värst på den punkten. Sedan finns det extremister i alla läger, men det ena rättfärdigar inte det andra och att dra alla över en kam är inte så smart.

Som sagt, man får ha precis vilken åsikt man vill om detta. Tycker man att det är fel så har man sin fulla rätt att uttrycka detta, allt enligt yttrandefriheten. Men vill man inte framstå som en total idiot så bör man se till att inte slänga ur sig påhittade saker som sanningar.

1 kommentar:

Sofie - Mamma till två små sa...

Du får alltid till det så jäkla bra!

Sv: ja att inreda hem och hus är verkligen inget lätt... :)